Menu ketika berpantang yang sedap sangat....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA....

Hari ni saya nak kongsikan dengan mommy-mommy dan juga bakal mommy tentang menu dalam pantang. Mesti bosan kan asyik makan benda sama je dalam pantang. Asyik-asyik ikan bakar tawar je. Tiap-tiap hari makan makanan sama.

Ni menu yang mommy boleh dijadikan hidangan dalam pantang.

PERTAMA: STEAM IKAN.

                                  * Masakan Kampong Ikan Siakap Kukus+ Stim@ Kitchen Recipes

Bahannya:

  • Ikan
  • 2 Halia (dihiris)
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • Sedikit daun sup dan daun bawang
  • Garam (secukup rasa)
Caranya:

1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


KEDUA : IKAN SINGGANG

*Janna's homemade bakery

Bahannya:

  • Ikan
  • Air masak
  • 1 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 cm lengkuas (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 keping asam keping
  • Garam (secukup rasa)


Caranya:

1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.

KETIGA : SUP IKAN

*The Secrets I Keep U’ll Never Know


Bahan-bahan :
  • Ikan
  • 1 ulas Halia
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu lada hitam ditumbuk
  • 1 ulas bawang merah ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih di tumbuk
  • 1 keping asam
  • daun sup dan daun bawang
  • garam secukup rasa
Cara penyediaan :
  1. Tumiskan halia, lada hitam dan bawang merah
  2. Masukkan air 
  3. apabila mendidih masukkan ikan dan tomato
  4. masukkan asam keping dan garam 
  5. masukkan daun sup daun bawang dan tutup api

KEEMPAT : IKAN HARUAN KUKUS

*editorial rasa


Bahan-bahan :

  • 300gm ikan haruan dibasuh dengan air asam jawa
  • 1 keping cendawan hitam
  • Daun ketumbar
  • 20gm halia muda  dihiris halus
  • 15gm bawang merah dihiris
  • 15gm bawang putih dihiris
  • 10gm serai  diketuk
  • 20ml air limau nipis
  • 5gm daun limau purut
  • 15gm daun bawang
  • Garam secukup rasa
 Cara Penyediaan

1. Ikan haruan diletakkan di dalam dulang bersama kesemua bahan-bahan di atas.
2. Tuangkan air limau nipis dan garam secukup rasa.
3. Kukus sehingga masak dan angkat.
4. Sedia dihidangkan.

KELIMA : IKAN HARUAN GORENG REMPAH


*Restoren basha

Bahannya:
  • 1 ekor ikan haruan – di potong
  • 30 gm halia – di tumbuk
  • 2 ulas bawang merah – di tumbuk
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu rempah ikan
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak masak

Caranya:

1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.

KEENAM : IKAN GELAMA MASAK ASAM

* Sutera ungu blogspot

Bahannya:
  • 2 ekor ikan gelama
  • 1 biji bawang besar – dihiris
  • 5 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 ketul halia – dihiris
  • 1 biji cili merah – dihiris
  • 1 mangkuk air asam


Caranya:

1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


KETUJUH : IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

*Resepimalaysian

Bahannya:

  • 1 keping ikan tenggiri
  • 4 gm halia - di hiris dan di goreng
  • 3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam
  • Minyak masak


Caranya:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.

KELAPAN : IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:

  • 2 keping ikan tenggiri
  • 400 ml air
  • 20 gm halia – di hiris
  • 5 helai daun pegaga – di hiris
  • 3 ulas bawang putih – di hiris
  • ½ sudu kecil serbuk lada hitam.
  • Garam secukup rasa.


Caranya :
:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.

Ada 8 jenis resepi yang mommy boleh cuba ketika dalam pantang. Nanti saya kongsikan resepi yang lain lagi ye? 

Selamat mencuba.......



Share this:

CONVERSATION